Откриха лечебно растение, което потиска коронавируса

  • rouz
  • януари 29, 2021
  • Коментарите са изключени за Откриха лечебно растение, което потиска коронавируса
  • Uncategorized

Американски учени доказаха, че екстрактът от пелин възпрепятства развитието на SARS-CoV-2 в лабораторни условия. Резултатите от изследването са публикувани на сайта bioRxiv.

Artemisia annua или пелинът е широко разпространен в различни страни по света. Известно е, че това растение произвежда артемизинин, вещество с доказана антивирусна активност, което се използва повече от две хиляди години за лечение на тропическа малария. Доказано е също, че билката има антивирусни ефекти срещу SARS-CoV-1, вирусът, причинил епидемията от атипична пневмония през 2002-2003 г.

Сега изследователи от Колумбийския университет в Ню Йорк, Университета във Вашингтон и Политехническия институт в Уорчестър демонстрират, че горещият воден екстракт от листа на Artemisia annua има антивирусна активност срещу SARS-CoV-2.

Изследователите са тествали ефекта на екстракти от седем сорта Artemisia annua от четири континента върху SARS-CoV-2.

Всички екстракти показват активност срещу SARS-CoV-2, въпреки че една от пробите се съхранява от 2008 г. Според учените това предполага, че активното вещество присъства във всички сортове пелин и се запазва стабилно при продължително сухо съхранение при стайна температура. 

„Резултатите показват, че активната съставка в екстрактите вероятно не е артемизинин, а някои други или комбинация от съставки, които действат синергично, за да блокират вирусната инфекция след проникване“, заяви ръководителят на изследването Памела Уедърс от Департамента по биология и биотехнологии, Политехнически институт в Уорчестър в съобщение за пресата.

Според учените веществата от пелин спират развитието на SARS-CoV-2 след проникването му в клетките, тъй като експериментите показват, че екстрактите от пелин имат минимален антивирусен ефект срещу лабораторни псевдовируси, съдържащи щама SARS-CoV-2, който вирусът използва за свързване и влизане в клетките гостоприемник.

„Това е първият доклад за ефикасността на екстракти от пелин с гореща вода срещу SARS-CoV-2. По-нататъшни изследвания ще определят in vivo ефикасността, за да се види дали Artemisia annua може да се използва за създаване на лекарство за лечение на COVID-19″, каза Уедърс.

Авторите се надяват, че ако последващите клинични изпитвания са успешни, капсулираният прах, направен от изсушени листа от пелин, да се превърне в евтино и безопасно лечение срещу новия коронавирус, което може да се използва на места, където ваксинацията е трудна за организиране.

ИЗТОЧНИК: https://dariknews.bg/