БИЛКАТА ЧУДО! Защо е обект на хиляди изследвания в цял свят?

  • rouz
  • октомври 13, 2020
  • Коментарите са изключени за БИЛКАТА ЧУДО! Защо е обект на хиляди изследвания в цял свят?
  • Uncategorized

Защо растенията от рода Artemisia са толкова използвани в различните древни лечебни практики?

Защото притежават изключителни лечебни свойства – за повече от 150 вида болести, свързани с различни едри паразити, бактерии, вируси, гъбички; храносмилателна система, черен дроб, жлъчка, панкреас, треска, настинки, малария, грип, сърцебиене, кръвно налягане, мускулна слабост, различни инфекции, кожни заболявания, страхова психоза, тревожност, проблеми с цикъла при жените, някои форми на безплодие, очни инфекции и т.н.

Лечебно приложение е широко спектърно, прилага се срещу:

  • глисти,  острици, анкилостома (всякакви кръгли червеи), всякакви плоски червеи (цестоди) – всякакви тении,за стимулиране на жлезите (задстомашна, жлъчка и черен дроб);
  • при подагра; при вялост, умора, изтощение (въбужда нервната система);
  • при злоядство, за възбуждане на апетита,
  • при диспепсия; ефективен срещу анорексия и булимия ;
  • за детоксикация и като антидот за различни природни и химически отрови;
  • за прочистване на кръвта, лимфата, жлъчката и храносмилателната система
  • за регулиране менструалния цикъл и за различни женски болести – аменория, менорагия, кисти, миоми, ендометриоза
  • регулира/модулира кръвното налягане , както и забавя и регулира пулса (при някои видове тахикардия, брахикардия);
  • различни болести на храносмилателната система – лениви черва, забавена перисталтика, лошо храносмилане, болест на Крон и проблеми/дисфункции на чревния микробиом,
  • при кандидози; много ефективен при кървави диарии и различни кръвоизливи и кръвотечения;
  • при всякакви форми на мускулна слабост (възстановяване на мускулния тонус), безпокойство, тревожност, депресия;
  • антисептично и антиспазмолитично действие;
  • някои форми на безплодие при жените и мъжете (вероятно свързани с паразити и инфекции); при всякакви възпаления на половите органи и някои венерически болести (гонорея, частично при сифилис); комплексно антибиотично действие (вирусни, бактериални, гъбични инфекции);
  • срещу почти всякакви инфекции и гнойни процеси;
  • ставни заболявания, ревматизъм, различни видове артрити;
  • разнообразни чернодробни болести (хепатит В, цироза и др., като хепатопротектор);
  • за изхвърляне на камъни в жлъчката (особено, когато са холрестеролови);
  • прочиства от отлагания кръвоносната система (включително и венозната) и лимфата; укрепва стените на капилярите и вените; защитава, възстановява и укрепва миелиновите обвивки на нервите

Кои са растенията от рода Artemisia ?

В България са познати като пелин. Тук се срещат над 25 диворастящи вида – Обикновен (черен) див пелин (Artemisia vulgaris) ;Бял (абсентов, горчив) пелин (A. absinthium) ; Полски пелин (A. campestris) ; Метловиден пелин (A. scoparia) ; Бял пелин (катраника) (A. alba) ;Морски пелин (A. maritima) ;Австрийски пелин (A. austriaca) ;Черноморски (понтийски) пелин (A. pontica); Добруджански пелин (A. pedemontana); Скален пелин (A. eriantha), Дребнолистен пелин (A. chamaemelifolia)

Но според НАРЕДБА-47 за хранителните добавки  са забранени да се използват като субстанции, защото могат да бъдат опасни, тъй като токсичността в тях е висока.

Кой вид пелин се използва за лечението на изброените горе заболявания ?

Единственият разрешен за използване пелин според Наредба-47 на законодателството това е Artemisia annua – така нареченият Сладък пелин. За жалост , той не се среща свободно в България , родината му е Китай. От години  Сладкият пелин предизвиква интересът на лекари и учени на по цял свят и е обект на множество изследвания. Проучваният му дори донесоха Нобелова награда за физиология и медицина от 2015 г.  на  д-р. Юю Tу, Уилям С. Кембъл и Сатоши Омура.

Защо именно вида сладък пелин (Artemisia annua) е толкова подходящ за подобряване на здравето и профилактика при различни заболявания?

Основното предимство на сладкия пелин е ниската му токсичност и възможност за безопасно широко приложение дори и в доста високи концентрации. Сладкият пелин може широко да се използва като хранителна добавка от всякакъв вид. Освен това сладкия пелин е единственият пелин, който може да бъде влаган в хранителни добавки, съобразно действащото законодателство.

Коя е оптималната форма и дозировка за приложение на Сладкия пелин ?

Най-оптималната форма за прилагане е смляна качествена сушената билка (листа) на прах, която може да се използва в капсули. Дозировката, е 350мг  без никакви оплаквания и регистрирани странични ефекти. Сладкият пелин не се приемам във вид на час, защото при нагряване, се изпарява артемизинина от растението и полезните свойства изчезват.

Как може да сме сигурни, че конкретен продукт от Сладък пелин е с най-високо качество и отговаря на най-високите стандарти за безопасност и гарантира най-много ползи за здравето?

Най-важното е да сме сигурни за произхода! За съжаление на пазара е пълно с множество вносни билкови препарати, за които не можем да сме сигурни дори какво съдържат, а какво да говорим за качеството на субстанциите. Най-висококачествен е био-пелинът който се капсулира във фармацевтични предприятия покриващи лекарствените стандарти и може да се проследи целият процес на отглеждане , до краен продукт.

Има ли вече на българския пазар продукти, които да отговарят на описаните в предишния въпрос високи стандарти?

Един такъв продукт например е сладкия био-пелин на компанията ahrida Bio . Повече от 5 години те се стремят да предлагат Сладък пелин от най-високо качество, който успешно се конкурира с големи компании и в чужбина.  Те са култивирали билката и я отглеждат в екологично чист район на България ( Източните Родопи). Използват само листата на билката, в продукта си , които са силно наситени на артемизинин. Притежават и сертификат за био производство. Билките са полезни и ефикасни, само ако се отглеждат правилно, затова е важно да знаем произхода на субстанциите, а не само фирмата, която си капсулира.

В какъв вид предлагат Сладкият пелин?

 

 

Изследванията сочат, че най-оптимален ефект се постига при прием на 350мг на ден в продължение на 3 месеца , от качествена изсушена билка. Капсулите Сладък пелин от ahrida BIO са с точната дозировка от 350мг и опаковката съдържа 90 капсули , които да стигат за пълния курс от 3 месеца.

Къде могат да се открият капсулите Сладък пелин от ahrida BIO ?

Те имат сключен договор за дистрибуция с една от големите вериги аптеки – ФРАМАР. От там може да бъде закупен продукта или директно от тях , през онлайн магазина им – www.sladak-pelin.com или на телефон 0886153636 . Доставят го до 2-3 работни дни с безплатна доставка .

Цена:

1 опаковка = 68лв с безплатна доставка

Комбинирай се с някого и вземи отстъпка в цената:

2 опаковки : 2 х 65лв = 130лв с безплатна доставка / спестяваш 6лв/

3 опаковка : 3 х 58лв = 174 с безплатна доставка /спестяваш 30лв/