Д-р Владимир Шишков: Сладкият пелин – мощна превенция срещу вируси

  • rouz
  • октомври 13, 2020
  • Коментарите са изключени за Д-р Владимир Шишков: Сладкият пелин – мощна превенция срещу вируси
  • Uncategorized

Михаил Христов е завършил Университетска химия, специалност Органик-химик, в ПУ „Паисий Хилендарски“ (1986-1991г.). След това е специализирал „Храни, хранене и диетика“ в УХТ Пловдив (2003-2005 г.).
Започнал като ревностен последовател на класиците на здравословния начин на живот (Пол Браг и др.), Михаил Христов хармонизира непрекъснато своите разбирания със съвременните научни открития и подходи – както в теоретичен, така и в практичен план. Той работи неуморно за популяризирането на тези важни за живота принципи, залагайки основно на ортомолекулярната (клетъчна) нутрициология.
Михаил Христов изнася редовно лекции на тема „Хранене при бременност и кърмене“ (в Центъра за бременни жени – гр. Пловдив), както и лекции и беседи по Здравословно хранене и начин на живот (по фестивали и други събития), участва в научни публикации, радио- и телевизионни предавания, разработване на диетични храни и менюта, и други проекти. Член е на Българското научно дружество по хранене и диететика и участва със свои колеги в доклади пред конгреси и конференции на Дружеството.


По повод на нашумяли напоследък публикации в пресата по темата за полезните лечебни свойства на сладкия пелин, известният пловдивски диетолог Михаил Христов реши да се обърне към един от специалистите в областта на природната медицина, храненето и диететиката, който препоръчва сладкия пелин като антивирусна профилактика и естествена подкрепа за имунната система – Д-р Владимир Шишков.

 

Д-р Владимир Шишков

Д-р Владимир Шишков завършва медицина във ВМИ – Пловдив през 1990 г. От самото си завършване работи активно в областта на фармацията, храненето, лечението и превантивната медицина както с природни, така и с фармацевтични продукти, храни и хранителни добавки. Член е на Българското научно дружество по хранене и диететика.

Д-р Шишков е профилиран в изграждането на цялостни индивидуални лечебно-профилактични и оздравителни програми, както и на диетични планове, насочени към преодоляване на здравословни проблеми и достигане на състоянието на “оптимално здраве”, в съответствие с принципите на орто-молекулярната медицина. Автор е на редица публикации в популярни издания, посветени на рационалното хранене и модерните хранителни добавки с доказан клиничен ефект и безопасното им приложение.

Михаил Христов : Защо растенията от рода Artemisia са толкова използвани в различните древни лечебни практики?

Д-р Шишков : Защото притежават изключителни лечебни свойства – за повече от 150 вида болести, свързани с различни едри паразити, бактерии, вируси, гъбички; храносмилателна система, черен дроб, жлъчка, панкреас, треска, настинки, малария, грип, сърцебиене, кръвно налягане, мускулна слабост, различни инфекции, кожни заболявания, страхова психоза, тревожност, проблеми с цикъла при жените, някои форми на безплодие, очни инфекции и т.н.

Михаил Христов : Какви видове пелин в диво състояние се срещат в България?

Д-р Шишков : В България се срещат диворастящи около 25 и повече вида пелин . Това са Обикновен (черен) див пелин (Artemisia vulgaris) ;Бял (абсентов, горчив) пелин (A. absinthium) ; Полски пелин (A. campestris) ; Метловиден пелин (A. scoparia) ; Бял пелин (катраника) (A. alba) ;Морски пелин (A. maritima) ;Австрийски пелин (A. austriaca) ;Черноморски (понтийски) пелин (A. pontica); Добруджански пелин (A. pedemontana); Скален пелин (A. eriantha), Дребнолистен пелин (A. chamaemelifolia)
Но според НАРЕДБА-47 за Хранителните добавки са забранени да се използват като субстанции, защото могат да бъдат опасни.

Михаил Христов : Защо именно вида Сладък пелин (Artemisia annua) е толкова подходящ за подобряване на здравето и профилактика при различни заболявания?

Д-р Шишков : Основното предимство на Сладкия пелин е ниската му токсичност и възможност за безопасно широко приложение дори и в доста високи концентрации. Сладкият пелин може широко да се използва като хранителна добавка. Освен това Сладкият пелин е единственият пелин, който може да бъде влаган в хранителни добавки, съобразно действащото законодателство.
Проучването показва, че Сладкият пелин има по-добър профил на безопасност от хлорохина и не по-малък превантивен ефект върху SARS-CoV-2.
Държа да кажа преди всичко, че препоръчвам приема на сладък пелин като превенция срещу вирусни инфекции, подчертавам това, включително и COVID-19. Да не забравяме, че хидроксихлорохина не е достъпен за всеки и се прилага само под лекарско наблюдение, докато Сладкият пелин може да се намери и не е скъп.
Разполагам и с друго интересно проучване, което показва, че активните вещества в Сладкия пелин са ефективни и срещу няколко други вируса, вкл. HIV и HCMV.
Сладкият пелин е най-добрият заместител на хлорохина.

Спомням си как още в самото начало на пандемията, китайските лекари съобщиха за първите успешни резултати при използването на хлорохин (който всъщност, е синтетичен аналог на хинина), а хининът е може би най-известното в цял свят антималарийно средство. Оказва се обаче, че пелинът също има доказано мощен антималариен ефект. И двете билки, по някакъв вероятно много сроден механизъм, блокират достъпа на маларийния плазмодий до хемоглобина в еритроцитите.

Оттук- нататък логиката е проста – ако успеем да блокираме достъпа на вируса до хемоглобина, ще предотвратим в много голяма степен пораженията, които той би нанесъл в микроциркулацията и свързаните с тях органни увреждания. И след като въпросното проучване демонстрира ефективността на пелина (и дори неговото превъзходство над хидроксихлорокина) в това отношение, смятам че той спокойно би могъл да се използва в много добре преценена, от гледна точка на безопасност и ефективност, доза за превенция на заболяването COVID-19, поне за известен период от време. Да не забравяме също, че сладкият пелин е достъпна и не особено скъпа хранителна добавка.  Дори мои колеги конвенционални лекари повярваха, щом видяха сериозното проучване и самите те започнаха да приемат Сладък пелин в оптимална доза.

Михаил Христов : Какъв е произхода на този вид пелин?

Д-р Шишков : Сладкият пелин се смята, че произхожда от умерения пояс на Азия (Китай и др.).

Михаил Христов : Какви са научните данни за неговите многобройни ползи за здравето и при какви състояния се препоръчва?

Д-р Шишков : Научните данни са огромни в момента и не може да се отговори накратко. Бих искал да спомена, че в момента науката преоткрива колелото с пелините и заради китайските разработки (вкл. и една Нобелова награда) вниманието е насочено главно към сладкия пелин и неговото култивиране. Въпреки сериозните биохимични изследвания все още огромна група от активни вещества остават неизвестни и непроучени в сладкия пелин. Бизнес интересът разбираемо е фокусиран върху главната активна субстанция – артемизинин, но според древните фитотерапевтични школи и модерните фармакологични схващания, билките следва да се прилагат в своята цялост, тъй като сами по себе си са една биохимична „екосистема” и по този начин ще се минимизират вредните странични ефекти, реакцията на организма ще бъде адекватна и хармонична и лечебните ефекти трайни.

Михаил Христов : Коя е оптималната форма и дозировка за приложение на Сладкия пелин и при какви състояния го препоръчвате?

Д-р Шишков : Според моята практика най-оптималната форма за прилагане е смляна качествена сушена дрога (листа) на прах, която може да се използва в капсули. Дозировката, която прилагам е 350мг без никакви оплаквания и регистрирани до момента от мен странични ефекти.

Разбира се, за масово лесно, бързо и достъпно приложение най-удобни са стандартизираните изсушени билки в капсулни форми.

Как може да сме сигурни, че конкретен продукт от Сладък пелин е с най-високо качество и отговаря на най-високите стандарти за безопасност и гарантира най-много ползи за здравето?
Всичко зависи от нивото на качествен контрол който съответния производител прилага при отглеждането, обработката и високите качествени стандарти прилагани при капсулирането на изсушената билкова смес. Най-висококачествен е био-пелинът, който се капсулира във фармацевтични предприятия покриващи лекарствените стандарти.

Михаил Христов : Може ли сами вкъщи да си приготвяме сладкия пелин за тази цел? Как да го приемаме?

Д-р Шишков: В момента на пазара в България се предлагат няколко вида продукти, съдържащи разрешения за употреба в хранителни добавки вид пелин – Artemisia annua (сладък пелин), основно под формата на сушена билка в капсули. Аз лично не бих препоръчал да се употребява директно откъсната билка или билкова отвара от пелин, освен ако приемът не е предписан и контролиран от опитен фитотерапевт или лекар. Проблемът е, че активните вещества в сладкия пелин могат да варират в големи граници, в зависимост от начина на приготвянето на билката и многобройни други фактори на средата. Значително по-безопасно е да се приема стандартизираната билка в подходяща дозировъчна форма. Клиничните проучвания са правени върху билков екстракт, а не върху сушена билка (в която активните вещества са в доста по-ниска концентрация), показват, че оптималната дневна доза варира около 300-400 мг дневно, при липса на противопоказания.

Михаил Христов : Има ли вече на българския пазар продукти, които да отговарят на описаните в предния въпрос високи стандарти?

Д-р Шишков : Да, един такъв продукт например е Сладкият Био-пелин на компанията Ахрида Био .

Михаил Христов : Вие лично ползвате ли въпросния продукт, препоръчвате ли го на вашите пациенти и ако да – за какви цели?

Д-р Шишков : Да, в момента приемам по 1 капсула дневно именно от този продукт, като част от моят интегрален природен протокол за имунопрофилактика на вирусни инфекции. Всеки може да се запознае с протокола на моята професионална страничка във Фейсбук, както и да ми зададе своите въпроси по тази и други теми, свързани със здравословното хранене и здравословен начин на живот.

Официален сайт на българския био производител на Сладък пелин – Ахрида БИО!

Официален сайт на Ахрида БИО – www.sladak-pelin.com

Директен телефон за поръчки и запитвания : 0886 15 36 36 / понеделник -неделя 9:00-19:00ч./

Отзиви от клиенти ползвали продукта:

 

Още мнения и коментари прочети тук >>> ОТЗИВИ